Results 1 to 10 of 10

Thread: mesa Boogie express 5.25 clean channel treble

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Poole UK
    Posts
    576
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0

    mesa Boogie express 5.25 clean channel treble

    Good morning all

    I have a express 5.25 with a odd fault. The report was treble not working
    Was told that it works on channel 1 crunch but not channel 1 clean. At first i thought. Nothing wrong, But when i tested. yes he is right. If i get time i will stick up a video

    Express 5-25, 5-50.pdf

    Ive had a look and check out but this one has stumped me
    any thoughts guys

    Have a good day

    BBB

    0 Not allowed! Not allowed!

  2. #2
    Member
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    26
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0
    I'd do a quick switch test, checking the continuity of the clean/crunch settings so that the proper path is being switched in. It seems as though the same treble control is being used for both clean and crunch so if it works in one config, then it indicates the tone controls are working.

    0 Not allowed! Not allowed!

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Poole UK
    Posts
    576
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0
    Checked the switch on first check out that is fine . The link below is a short video

    https://vimeo.com/233282104

    0 Not allowed! Not allowed!

  4. #4
    Member
    Join Date
    Sep 2013
    Posts
    26
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0
    The clean/crunch switch appears to have more than one pole to switch in. I'd make sure all poles are switching by way of a continuity test for each pole.

    0 Not allowed! Not allowed!

  5. #5
    don't forget the joker g1's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Canada, somewhere north of Fargo
    Posts
    9,838
    Thumbs Up/Down
    Received: 62/0
    Given: 102/0
    The bass and mid controls for clean are working but not the treble?
    Or no tone controls working for clean?
    If the whole stack is not working, I'd look at relay section RYC.

    0 Not allowed! Not allowed!
    Certified Dotard

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Poole UK
    Posts
    576
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0
    Hi g1. The rest of the tone stack is working on clean and crunch. Just not the treble on clean .

    Bbb

    0 Not allowed! Not allowed!

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Poole UK
    Posts
    576
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0
    I did stick a link to a video of this amp in action

    BBB

    0 Not allowed! Not allowed!

  8. #8
    don't forget the joker g1's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Canada, somewhere north of Fargo
    Posts
    9,838
    Thumbs Up/Down
    Received: 62/0
    Given: 102/0
    To start, I never trust boogie schematics, they are often wrong, incomplete, or for a different version of same model. So this suggestion is based on the schematic being correct, which may or may not be the case. You may end up having to contact them directly to see if they have any suggestions.
    If the treble pot is working ok on crunch, it must be ok. There seem to be 2 paths to the treble "hot" lug. Either C7 alone, or C7 in parallel with C8 when relay RYTS/L closes. I would guess C7 alone is the path for clean, and it or it's connections are bad.
    To prove, put a short across R12 (10M) and see if treble now works in clean.
    Click image for larger version. 

Name:	525treb.jpg 
Views:	34 
Size:	65.1 KB 
ID:	44895

    0 Not allowed! Not allowed!
    Certified Dotard

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Poole UK
    Posts
    576
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0
    Thanks G1. I will have a look asap. I'm very busy at present with me working alone I can't get time to even get a cup of Tea. And you know us brits we love tea

    BBB

    0 Not allowed! Not allowed!

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Poole UK
    Posts
    576
    Thumbs Up/Down
    Received: 0/0
    Given: 0/0
    Many thanks G1

    You were spot on. The R12 is missing never fitted. can now see how i was getting messed up
    On closer inspection i can see some repair work and a tiny piece of track missing.
    I have tested with the repaired track and the clean treble is working

    I never knew about the schematic issue with mesa, But i know now


    BBB

    0 Not allowed! Not allowed!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Mesa Boogie Dual Rectifier 2 channel - Distorted clean sound
    By Danila-master in forum Maintenance, Troubleshooting & Repair
    Replies: 29
    Last Post: 10-19-2015, 08:31 PM
  2. Mesa Boogie Express 5:25 or 5:50
    By dobrota in forum Schematic Requests
    Replies: 7
    Last Post: 08-20-2014, 02:33 AM
  3. Mesa Express 5:50 Plus or 5:25 Plus?
    By wizard333 in forum Schematic Requests
    Replies: 5
    Last Post: 04-23-2013, 02:20 AM
  4. Mesa Boogie Recto 3ch - NO clean channel
    By godmustuseaboogieman in forum Maintenance, Troubleshooting & Repair
    Replies: 21
    Last Post: 02-25-2013, 09:35 AM
  5. Peavey Classic 30 vs Mesa Boogie Express 5:25
    By Jared Purdy in forum Guitar Amps
    Replies: 7
    Last Post: 01-29-2010, 09:39 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •