Results 1 to 5 of 5

Thread: Peavey VYPYR Tube 60 and Sanpera 2 Problem

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2017
    Posts
    3

    Peavey VYPYR Tube 60 and Sanpera 2 Problem

    Hello, all! I could use a bit of your help if you don't mind.

    I have a first generation Peavey VYPYR Tube 60 guitar amplifier with a newer Sanpera 2 foot controller. All was working great (this REALLY is a great-sounding amp) until my HEFTY SISTER IN LAW stepped on the cable connected to the Sanpera 2. The cable disconnected, broke apart and shorted something out inside the amp. Now there is no power to the amp face or the footswitch.

    I spoke with a couple of amp techs, and they said it sounds like an internal fuse , breaker or braking resistor- (internal to amp), popped in the MIDI circuit board inside the amp. I took my amp apart many times and the MIDI board is easily accessible - a couple of screws, unplug two glued-on connectors, voila! The questions are:

    1. Do all the first generation VYPYRS (Tube or SS) use the same MIDI circuit board assembly inside the amp? (It would make a lot of sense if they did, at least on amps similar in size. Both amps used the footswitches identicially)
    2. If not, can anyone tell me which models would have a similar assembly to a Tube 60?
    3. Has anyone else had this problem and fixed it using Peavey or third party parts?
    4. All other advice is greatly appreciated, thanks!

    I can do the work, but I need parts. I was thinking of buying a beat-up VYPYR and dissecting it to get what I need. If that's not feasible, I can call Peavey or a part-tech shop and they'll provide some guidance. My last resort is bringing it to the shop like I normally do, but I'm not ready to go there if there's a chance I can swap out a simple part for less money.

    Thanks in advance and cheers to my guitar-playing, amp-knowing brothers,
    B Harpe

  2. #2
    "Thermionic Apocalypse" -JT nickb's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Devon, UK
    Posts
    2,337
    I suggest a strategy might be to measure some voltages first to find out where the problem is before spending any $$$.

    On the power amp/ power supply board there is a 30V rail that drives the pedal. Check for 30V or so on P6 pin 7. If that is bad check R21 220k.

    Peavey_Vypyr_60_Power_Amp_Schematic.pdf
    Attached Files Attached Files
    Last edited by nickb; 09-24-2017 at 08:07 AM.
    Experience is something you get, just after you really needed it.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2017
    Posts
    3
    Thank you, Nick! I'll read the attached schematics (thank you) to try and retrace your steps. I read something yesterday where a guy said he had to replace the power tubes to fix this problem, but it seemed illogical and unrelated, so I ignored it. By you mentioning the power supply, it makes me think outside of the MIDI PB board idea... I also read something about R21 220K somewhere in the Peavey VYPYR forums, but it wasn't explained as thoroughly as it was in your post. I'll check it all out and will reply.
    Thanks again.
    BH

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2017
    Posts
    3
    Nick,
    Here's a PDF schematic I found when typing 'Peavey VYPYR R21 220K. It mention an 'important fuse'. Please see this link: https://drive.google.com/open?id=0B6...S03d0Z4WHk1cHc

    Thanks,

  5. #5
    "Thermionic Apocalypse" -JT nickb's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Devon, UK
    Posts
    2,337
    It says "Important fuse info" next to the main AC fuse. As your amp powers up that is not the issue.
    Experience is something you get, just after you really needed it.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Peavey Vypyr Tube 120 Headphone Socket Problem
    By Kidderman in forum Maintenance, Troubleshooting & Repair
    Replies: 85
    Last Post: 08-01-2017, 12:45 PM
  2. Peavey Vypyr 60 bad sound
    By Randall in forum Maintenance, Troubleshooting & Repair
    Replies: 3
    Last Post: 09-28-2016, 03:31 AM
  3. Peavey Vypyr 120 Tube
    By steelguy in forum Schematic Requests
    Replies: 17
    Last Post: 10-08-2015, 05:07 PM
  4. peavey triumph 60 problem
    By pbdrums91 in forum Maintenance, Troubleshooting & Repair
    Replies: 9
    Last Post: 07-31-2010, 09:34 PM
  5. New Peavey Vypyr 15 (problem?)
    By sully57 in forum Maintenance, Troubleshooting & Repair
    Replies: 6
    Last Post: 08-05-2009, 06:06 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •